Thursday, November 28, 2013

SYIAH SEMBELIH SUNNI SEMPENA ASYURA DI PAKISTAN


PAKISTAN : Pembunuhan beramai-ramai wanita Islam dan kanak-kanak pada hari Sabat ; Ashura Dilaporkan pembunuhan beramai-ramai orang awam yang mengerikan, termasuk wanita dan kanak-kanak oleh Syiah sepanjang sambutan perayaan Ashura di Rawalphindi , dekat ibu negara Pakistan Islamabad. Pelampau-pelampau Syiah ini tidak berhenti begitu saja setelah membunuh orang Islam yang tidak bersenjata. Mereka membakar sebuah masjid dan kedai-kedai.

Selepas serangan , bandar ini telah diletakkan di bawah perintah berkurung , tetapi keadaan masih sangat tegang. Pasukan keselamatan boneka menyekat jalan-jalan menuju ke bandar dan komunikasi mudah alih. Bekalan elektrik ke bandar juga terganggu, yang mana secara tidak langsung kerja-kerja media tempatan terhenti.

Menurut pemberita, pelampau Syiah ini memotong leher kanak-kanak Islam dalam upacara besar. Sebahagian gambar beberapa jasad Muslim yang dibunuh tidak disiarkan kerana telah teruk dirosakkan oleh puak pelampau .

Keadaan tegang merebak ke bandar-bandar Pakistan lain. Di Pakistan, Syiah membentuk kira-kira 20% daripada penduduk, sebahagian daripada mereka adalah Imamiah dan Ismailiah. Disunting dari laporan Jabatan Pemantau Mujahidin - 23 November 2013, 13:39.

0 comments:

Post a Comment