abyan

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Friday, January 3, 2014

Kristian Mesir Bantah Penutupan Lembaga Sosial Islam


Beberapa orang Koptik tersebut melakukan demonstrasi dengan mengangkat salib di depan hospital Jam’iyah Syar’iyah, lembaga sosial yang dikelola oleh jamaah Ansarus Sunnah. Seperti diberitakan lamanweb twsela.com, Isnin (30/12/2013) kelmarin.

Mereka menentang pembekuan lembaga tersebut kerana mengancam ditutupnya layanan sosial hospital.

Menurut mereka, walaupun percuma, layanan hospital Jam’iyah Syar’iyah jauh lebih berkualiti daripada rumah sakit-rumah sakit spesialis.

Al Sisi sudah mati mayatnya disorok di kem tentera


Llaporan rangkaian berita Sky News semalam (28 Disember 2013) agak mengejutkan rakyat Mesir.

Laporan Sky News memetik kenyataan Pakar Tentera Britain kepada mereka, bahawa mayat al-Sisi ditempatkan di Kem Tentera di Iskandariah.

Pakar tentera tersebut mendakwa Tentera Mesir menunggu masa yang sesuai untuk meletupkan bangunan dalam kawasan tentera, supaya boleh dizahirkan al-Sisi sebagai mangsa letupan.

Isu ini menjadi bualan rakyat Mesir, kerana mereka melihat sendiri tiada langsung kelibat al-Sisi selama dua bulan.

"Tiada kepastian drp sumber kerajaan, cuma suratkhabar pembangkang dan cakap-cakap belakang sahaja yang mengatakan al-Sisi sudah mati.

"Apa yang pasti dah lama beliau tidak keluar televisyen untuk buat ucapan. Televisyen menyiarkan aktiviti al-Sisi, tapi semua gambar lama," kata seorang penganalisis politik Mesir.

Bagaimanapun seorang wartawan terkenal Mesir bercakap kepada akhbar Aljazeera menyatakan keyakinan beliau bahawa Jeneral al-Sisi sudah mati cuma berita tersebut disembunyikan.

Wartawan tersebut juga mendakwa puak kudeta (perampas kuasa) menunggu untuk meletupkan bangunan Kementerian Pertahanan dan mengisytiharkan al-Sisi meninggal.

Lebih buruk lagi kata beliau, Ikhwan Muslimin yang dituduh sebagai pengganas akan dipersalahkan kerana didakwa melakukan pengeboman tersebut.

Lanjutan mengenai dakwaan kematian atau pembunuhan Jeneral al-Sisi dan pembantu kanannya Sidqi Subhi boleh dicapai menerusi pautan video berikut:

بالفيديو.. "الشرقاوى": مقتل السيسى وصدقى صبحى هو من يدير البلد - جريدة الشعب الجديد - http://elshaab.org/thread.php?ID=89745

Sunday, December 29, 2013

AS hantar drone dan helfire untuk bantu Iraq kekang mujagidin ISIS

 Amerika Syarikat, telah menyerahkan puluhandrone engkap dengan misil untuk memerangi Mujahidin Daulah Islam Irak dan Syam (ISIS).

Diberitakan 75 misil dari udara ke daratan jenis Hellfire telah dikirim pada minggu lalu. Drone ScanEagles juga akan dihantar pada tahun depan.

Tentara boneka Iraq baru-baru ini telah melancarkan operasi memerangi Mujahidin ISIS di Anbar yang bersempadan dengan Syria. Jurucakap Jabatan Luar Negeri AS, Jen Psaki mengesahkan pengiriman Hellfire dan  drone akan segera dikirim, seperti dilaporkan BBC.

“Amerika komited untuk menyokong Iraq dalam perang melawan ‘teorisme’ (baca : Mujahidin-reD) melalui persetujuan  kerjasama strategik,” ujar Psaki

Dalam beberapa bulan terkini, Mujahidin ISIS memperlihatkan kekuatannya kembali di Iraq dengan melancarkan rangkian serangan yang memeranjatkan pasukan tentera Iraq.

60 Mujahidin syahid di DamascusSeramai 60 Mujahideen (F.S.A) telah syahid (BiizniAllah) di Damaskus semalam dalam serangan hendap oleh Syiah semasa mereka sedang mengagihkan makanan kepada Pelarian di Kem Pelarian Rakyat Palestin "Al-Yarmouk".

Para Syuhada ini menerima ganjaran yang sangat istimewa sehingga sanggup kembali ke dunia untuk mengulangi kematian berbanding golongan lain seperti para wali dan orang soleh yang tidak sanggup lagi kembali ke dunia yang penuh dengan syirik, maksiat dan kezaliman.

Hadith riwayat Al-Bukhari dan Muslim, daripada Hadith Anas Bin Malik R.A., katanya:
Rasulullah SAW bersabda:
”Tidak ada seorangpun yang telah masuk syurga ingin kembali semula ke dunia walaupun seluruh isi bumi ini diberikan kepadanya kecuali orang-orang yang mati syahid. Orang yang mati syahid itu ingin kembali ke dunia lalu dia tewas (syahid) di dunia hingga sepuluh kali, kerana dia telah menyaksikan bagaimana mulianya orang yang mati syahid. (Muslim).

- Al Jazeera.