abyan

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Friday, December 13, 2013

Drone Yaman tersasar bunuh orang awam


Lima belas orang yang sedang menuju ke satu majlis perkahwinan di Yaman terbunuh dalam serangan udara oleh drone tentera udara Yaman. Media tempatan melaporkan serangan yang ditujukan kepada kumpulan Al Qaeda Yaman telah tersasar.

"Satu serangan udara terlepas sasaran dan mengenai satu konvoi kereta pegantin, sepuluh orang terbunuh serta-merta dan lima lagi yang cedera meninggal dunia selepas dimasukkan ke hospital," kata seorang pegawai keselamatan Yaman kepada Reuters.

Lima orang cedera dalam serangan itu yang berlaku di Radda, tengah wilayah al-Bayda pada hari Khamis, tambah sumber itu.

Kumpulan itu telah dalam perjalanan ke kampung di Qaifa, lokasi perkahwinan ketika serangan. Mayat bertaburan di jalan raya dan banyak kenderaan terbakar, para pegawai mengatakan AP.

Tiga Hakim tarik diri kes 17 pemimpin ikhwan Muslimin

KAHERAH - MESIR. Perbicaraan Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin (IM), Mohamed Badie bersama 17 anggota gerakan itu bertukar kecoh selepas tiga hakim sekali lagi menarik diri daripada meneruskan prosiding itu yang berlangsung, kelmarin.

Menurut AFP,  insiden itu berlaku selepas beberapa tertuduh termasuk Setiausaha Agung Mohammed el-Beltagy mula melaungkan slogan mengutuk pemerintahan tentera selain menyifatkan perbicaraan itu sebagai tidak sah di sisi undang-undang.

Peguam bela IM, Mohammed el-Damati berkata, kesemua anak guamnya berkelakuan seperti itu kerana mereka khuatir tidak akan dibicarakan secara adil.

"Panel hakim baru yang dilantik tersebut memutuskan untuk menarik diri kerana defendan tidak mempercayai sistem kehakiman di negara itu selepas insiden rampasan kuasa 3 Julai lalu," jelasnya lagi.

Kes itu akan dikemukakan kepada Mahkamah Rayuan, di mana panel hakim baru bakal dilantik untuk meneruskan sesi perbicaraan terbabit.

Pada 29 Oktober lalu, perbicaraan Mohamed Badie dan 34 lagi anggota gerakan tersebut terpaksa ditangguhkan selepas tiga hakim memutuskan untuk berundur.

Badie bersama dua timbalannya, Khairat al-Shater dan Rashad al-Bayoumi sebelum ini didakwa menyebabkan kematian sembilan penunjuk perasaan yang menyerbu ibu pejabat gerakan itu di Kaherah pada 30 Jun lalu.

Sumber : Sinar Harian

Siah Syria berperang dengan syiah Hizbullah


Perkembangan di pinggiran Damaskus, Ghouta.

Satu pertempuran sengit dilaporkan antara pasukan yang dipimpin oleh adik Bashar Assad, Maher al-Assad , dan pasukan tentera Hizbullah, yang dipimpin oleh Mustafa Badr al-Din.

Pertempuran dua pasukan ini menggunakan senjata berat hingga menyebabkan korban yang besar antara kedua belak fihak.

Sumber-sumber dari Hizbullah, melaporkan bahwa Mustafa Badr Diyn menuduh Maher al-Assad menempatkan pejuang Hizbullah barisan hadapan tanpa bantuan daripada pasukan Maher sehingga menyebabkan hizbullah mengalami korban besar ditangan mujahidin.

Konflik antara pasukan Maher al-Assad dengan tentera Syiah dari Lebanon, Iraq, dan Iran, bukan pertama kali berlaku.

Bulan lalu, ketika pasukan Syiah Iraq yang dipimpin oleh Abu Fadl Abbas menyerang pasukan Syiah Hizbullah Lebanon,

Thursday, December 12, 2013

1000 Hari perjuangan Islam Syria salji mula mencengkam

1000 HARI SYRIA MENDERITA


1,000 hari revolusi
1,000 hari berdarah
1,000 hari kematian
1,000 hari kepiluan dan kesakitan
1,000 hari keberanian, maruah dan harapan
1,000 hari tanpa pendidikan, tempat tinggal atau makanan

harta Assad yang dirampas digunakan oleh mujahidin
Mujahidin Syria terus mara walau salji menyusup kulit
Berjuang demi agama tak mengira usia
Derita pelarian yang kesejukan
Gambar terkini keadaan di kem pelarian Syria di Arsal Lubnan. Diselaputi salji tebal, sejuk yang menusuk ke tulang tambahan pula kekurangan bahan-bahan keperluan seperti pakaian, makanan, dan ubat-ubatan.

Hulurkan bantuan pada saudara kita yang lebih memerlukan.

HasbunAllah Wani'mal Wakeel.

KUWAIT USIR KHATIB SYIAH KERANA HINA SAHABAT NABI

Kerajaan Kuwait baru-baru ini mengusir seorang khatib Syiah dari negaranya kerana menghina dan mencemarkan Sahabat Nabi radhiyallahu anhum.

Kuwait menilai, khatib tersebut telah mencipta rasisme di salah satu negara Teluk tersebut. "Kementerian telah mengambil keputusan untuk mengusir da'i Syiah Hussain Faheed dari Kuwait pada Khamis 7 November, kerana telah mencemarkan nama para sahabat Rasulullah S.a.w," kata Kementerian Dalam Negeri Kuwait dalam sebuah kenyataan.

Kementerian menjelaskan pengusiran terhadap Faheen dilakukan kerana dia melakukan penghinaan dan pencemaran terhadap para Sahabat Nabi s.a.w ketika menyampaikan ceramah agama di pelbagai tempat di Kuwait.

Ceramah-ceramah yang mengandungi penghinaan terhadap Sahabat tersebut kemudian disebarkan melalui pelbagai media dan cara komunikasi media sosial. "Oleh sebab itu, Kementerian memutuskan untuk mengusir Faheed dari Kuwait," tegas kenyataan Kementerian Dalam Negeri Kuwait.

Langkah tersebut diambil untuk mencegah pintu fitnah dan menjaga persatuan warga Kuwait. Kebaradaan orang-orang seperti itu, tambahnya, akan memberi kesan negatif kepada keselamatan awam.

"Kementerian akan mengambil langkah tersebut pada pagi Khamis untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini," tambah Kementerian.

 Hussain Faheed adalah seorang khatib di salah satu masjid Syiah di bandar Ahsa, Kuwait. Dalam setiap khutbahnya, beliau sering melontarkan pernyataan-pernyataan yang menghina dan mencemarkan para Sahabat nabi radiyallahu anhum. 

Ceramah-ceramah Faheed yang tersebar luas di internet menimbulkan badai kemarahan warga Kuwait yang majoriti Ahlu Sunnah wal Jama'ah. Mereka mendesak kerajaan untuk segera mengusir da'i Syiah tersebut dari negara mereka.

Kuwait yang merupakan salah satu anggota negara Teluk bersikap tegas terhadap mazhab Syiah di negaranya. Kuwait menilai Syiah sebagai ancaman yang boleh membahayakan keutuhan negara.

 [sumber / kiblat.net] Wa Allahu'alam..

Tuesday, December 10, 2013

Al Sisi di ambang maut kini hospital Arab Saudi

Laman Egyptwindow melaporkan bahawa As-Sisi sedang dirawat di sebuah hospital di Arab Saudi.

Dilaporkan As-Sisi perlu memotong kakinya tetapi ditolak kerana tidak mahu terkeluar dari tentera. As-Sisi memilih untuk membiarkan kakinya tidak dipotong walaupun akan menghadapi cacat kekal.

Surat khabar Ahram, laman Mishrawi dan juga Yaum Sabi’ melaporkan berita tentang perjumpaan yang dihadiri oleh As-Sisi. Hairannya, gambar-gambar yang dimuatkan kelihatan berbeza-beza. Ada gambar yang menunjukkan As-Sisi memakai pakaian musim sejuk dan ada gambar yang menunjukkan As-Sisi memakai pakaian musim panas.

Keadaan terkini Al Sisi dirahsiakan kerajaan kudeta.